23 Ocak 2008 Çarşamba

Amaç - Neden günlük?

aslında soruya verebileceğim kesin bir cevap yok. aklımda çok fazla fikir olduğu için net bir sonuca ulaşamıyorum. fakat öncelikli hedefimi hatırlayacak olursam bu günlük müzikseverlere çeşitli albümleri tanıtacak, bu albümleri onlarla paylaşacak ve sitelerimiz olan KaRaKuKLa ve BestBads'i herkese bildirecektir..

hadi bakalım, başlıyoruz..

Başlangıç - Blog da ne ola ki?

23.01.2008 - 06:00


ve işte jux ilk (ve şimdilik tek) blog'una yazmaya başlıyor.. bu arada blog da ne demek veya Türkçe karşılığı nedir halen bilmiyorum ama sonuçta bu blogu kullanacağım amaçlar farklı olduğu için benim açımdan bir sorun yok. Yine de "blog" yerine Türkçe bir ismi tercih ederdim doğrusu...

neler yapıyorum? Anathema - Forgotten Hopes dinliyor ve nescafe+sigara içiyorum. bu blogdan beklentilerim çok fazla. (bu blog kelimesi iyice canımı sıkmaya başladı.. iyisi mi önce bi sözlüğe bakayım sonra devam ederim...)

wikipedi'den bulduğum yazı aynen şöyle;
"""Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür."""

hmmmm..

ve bu da bildirgeç'ten aldığım blog nedir başlıklı yazı;
"""Hakkında sayfalarca yazı yazılan, tartışılan webloglar çağımızın uğraşısı konumunda. Yine de Türkiye'de internet kullanıcısı olan bir çok insanın blog hakkında hiçbir fikri olmadığı bildirgeç'te yapılan bir anket sonucunda ortaya çıktı. O halde bir bakalım, neymiş şu blog denen meret;

Blog kelimesinin özünde web-log vardır. Webloglara kısaca internette seyir defteri tutmak denebilir. Kelime anlamı olaraksa, genellikle ters kronolojik sırada (en yeni en üstte olacak şekilde) sıralandırılmış, tek bir sayfa üzerinde bir çok yazı gösterme esasına dayanan internet uygulamasıdır. ilerleyen senelerde "we" düşmüş, sadece "blog" olarak kullanılmaya başlanmıştır. Blog yazan kişilere de "blogger" denilmektedir. Bir yazı yazıp gönderme işlemine de kısaca "bloglama" deniyor. 1997 yılından beri var olan bu uygulama, tasarımcı ve programcıların ilginç internet sitelerinin linklerini unutmamak için kendi sayfalarına yazmalarıyla başladı. 1999 yılında ortaya çıkan pek çok blog-yayınlama (blog publishing) aracıyla birlikte bloglama, programcılar arasındaki bir aktivite olmaktan çıkıp, en az bilgisayar kullanma becerisine sahip olan bir insanın bile anlayacağı kadar basit hale indirgendi. Daha önce bir yazıda blogların ne kadar çoğaldığını anlatmıştım. Technorati'nin 7,8 milyon blogu indekslediği, günde 30.000 - 40.000 blogun yaratıldığı düşünülürse, bloglar bu yüzyıla damgasını vuracak bir olay olmaya doğru gidiyor. Çünkü format çok basit; sıklıkla güncellenen, tek sayfa üstünde ters kronolojik yazılar."""


hmmm hmmmm...

sanırım konunun özüne indik.. ben zaten biliyordum canım :D tamam ben de bilmiyordum ama en azından bir çeşit günlük yerine kullanılabileceğini tahmin edebiliyordum. bu blogu (bak yine blog dedim) bir günlük olarak kullanmayı çok isterdim ama hayır, başka amaçlarım var. öncelikle sitemizi (sitelerimizi) tanıtmalıyım :)


neyse, ben blog yerine artık günlük diyecem. hatta belki de biraz daha özelleştirir ve Frenx derim adına, kimbilir.. ne diyeceğimden hala emin değilim fakat iyi bildiğim iki şey var;
1 - artık blog kelimesini kullanmayacağım.
2 - ben bu günlük işini şimdiden çok sevdim.

o halde jux yazılarına başlar...